SOALAN LAZIM

Bahagian Pembangunan Perkapalan & Pelaut

 1. Apakah keperluan yang ditetapkan untuk memohon penubuhan Institut Latihan Maritim?

  Permohonan penubuhan Institut Latihan Maritim boleh merujuk Garis Panduan Akreditasi Institut Latihan Maritim dan Kursus Yang Diluluskan (JL/HEPP/D/21 edisi 2017).
   
 2. Apakah alamat Institut Latihan Maritim yang menawarkan kursus – kursus modular mengikut Konvensyen Standard of Training Certificate and Watchkeeping 1978 (Manila Amendments 2010) ?

  Institut Latihan Maritim yang diluluskan oleh Jabatan Laut Malaysia di Konvensyen Standard of Training Certificate and Watchkeeping 1978 (Manila Amendments 2010) adalah seperti yang tersenarai di bahagian pautan laman sesawang Jabatan Laut Malaysia atau hubungi terus dengan mana - mana Institut & Pembekal Latihan Maritim yang berdekatan.
   
 3. Bagaimana sesebuah syarikat boleh memohon sebagai Agensi Pembekal Pelaut (Berlesen) Malaysia?

  Permohonan penubuhan Agensi Pembekal Pelaut (Berlesen) Malaysia boleh merujuk Notis Perkapalan Malaysia 07/2013) atau email ke bppp@marine.gov.my bagi pertanyaan.
   
 4. Apakah prosedur permohonan kad dan buku Perkhidmatan Pelaut?

  Pelaut perlu menjalani pemeriksaan perubatan di klinik pengamal perubatan yang diiktiraf oleh Jabatan Laut Malaysia dan membuat permohonan secara atas talian melalui Sistem Dokumen Pelaut (SDPx) yang boleh diekses melalui laman sesawang rasmi Jabatan Laut Malaysia.
   
 5. Berapakah kadar bayaran bagi permohonan kad pelaut?

  Kadar bayaran bagi permohonan kad pelaut boleh dirujuk melalui Nota Maklumat Panduan Marin (NMPM 6/2010)
   
 6. Bagaimanakah memohon bantuan biasiswa latihan dan pembangunan kerjaya pelaut daripada Kumpulan Wang Perdagangan Laut (KWPPL)1984.

  Borang bantuan biasiswa latihan dan pembangunan kerjaya pelaut boleh diperolehi melalui Nota Maklumat dan Panduan Marin (NMPM 1/2013).
   
 7. Bagaimanakah waris pelaut boleh memohon bantuan khairat kematian dari Kumpulan Wang Pusat Perdagangan Laut(KWPPL) 1984?

  Waris pelaut boleh memohon kemudahan bantuan khairat kematian dari Kumpulan Wang Pusat Perdagangan Laut (KWPPL) 1984 melalui Nota Maklumat dan Panduan Marine (NMPM 2/2013) .