FAQ

Safety of Navigation and Maritime Communication Division (NAVCOM)

  1. What is Marine Risk Assessment (MRA)?

    Risks assessment is a complex process which supposes the identification of the risk and its sources, as well as of the occurrence and severity of their consequences. This is necessary for elaborating the strategies for risk diminishing and safety improvement at sea by the adoption of measures for prevention, control and reduces the risks.

English

FAQ

Frequently Asked Question (FAQ) List

  1. MATRAIN
  2. Safety of Navigation and Maritime Communication Division (NAVCOM)
  3. Maritime Operation Division
English

Bagaimanakah cara untuk saya mendapatkan kad dan buku Perkhidmatan dan kad pelaut?

English

Anda perlu menjalankan pemeriksaan perubatan di klinik panel yang diluluskan oleh Jabatan Laut Malaysia dan membuat permohonan secara atas talian melalui sistem Dokumen Pelaut (SDPx) dan boleh di akses melalui http://www.marine.gov.my/jlm/index.asp.

Bagaimanakah cara untuk orang tanggungan bagi Pelaut Malaysia yang telah meninggal dunia untuk membuat permohonan bantuan khairat kematian?

English

Permohonan bantuan khairat kematian boleh dibuat dengan merujuk Nota Panduan Marin 2/2013 dalam tempoh 3 bulan selepas kematian.

Saya merupakan seorang pelaut yang tidak mempunyai perakuan kekompetenan dan telah berkhidmat sebagai Rating selama 3 tahun dan bercadang untuk meningkatkan kompeten dalam bidang kelautan. Walaubagaimanapun, saya mempunyai masalah kekangan kewangan.

English

Anda boleh membuat permohononan biasiswa Kumpulan Wang Pusat Perdagangan Laut (KWPPL) untuk meningkatkan perakuan kekompetenan dengan mengisi borang permohonan yang boleh dimuat turun pada laman web Jabatan Laut Malaysia www.marine.gov.my pada Nota Panduan Marin (NMPM) 1/2013)

Saya sangat berbesar hati, jika pihak Jabatan Laut dapat memberi maklumat lanjut berkenaan STCW 78 pindaan 2010 untuk Elect Technical Officer yang sedia ada berkenaan garis panduan untuk mendapatkan Perakuan

English

Bagi pelaut yang telah sedia ada dan berkhidmat sebagai jurutera electrik diatas kapal ,pihak Jabatan Laut Malaysia akan menjalankan penilaian (oral examination) sebelum mengeluarkan sijil perakuan kekompetenan (ETO). Mohon tuan dapat mendapatkan maklumat dari masa ke semasa berkenaan notis JLM didalam website http://www.marine.gov.my/jlm/index.asp