Suapan RSS

Bantuan :: Suapan RSS


Apa Itu RSS?


RSS adalah singkatan bagi "Really Simple Syndication" atau "RDF Site Summary". Ia membolehkan anda memperolehi kemaskinian terkini daripada laman web kami, semuanya dalam satu pusat. Melanggan pada suapan RSS (RSS feeds) daripada laman web kami bermaksud anda tidak perlu sentiasa menyemak kembali untuk mengetahui kemaskinian terkini, malahan anda boleh meninjau kesemuanya di dalam pelayar anda, Outlook atau lain-lain pembaca (readers) yang boleh dimuat turun. RSS bukan sahaja mudah untuk digunakan, malah ianya percuma!

Bagaimana saya mengunakannya?

Untuk memperolehi suapan RSS (RSS feeds) daripada laman web kami, sila ikuti langkah-langkah ini:
i) Klik pada pautan RSS pada sebelah kanan bawah laman web kami.
ii) Anda akan dibawa ke laman yang menyenaraikan kesemua suapan RSS (RSS feeds) yang terdapat pada laman web kami. Klik pada suapan (feed) yang anda inginkan.
iii) Anda akan diminta untuk "Subscribe to this feed".
iv) Pilih dimana anda ingin melihat suapan (feed) tersebut. Contohnya: pada pelayar (browser) atau pembaca-pembaca RSS (RSS readers) yang lain.
v) Secara automatik, anda akan menerima kandungan terkini daripada laman web kami dengan cara ini.

Dimanakah saya boleh mendapatkan pembaca-pembaca RSS (RSS readers)?

Anda boleh memuat turun desktop atau pembaca-pambaca RSS yang berdasarkan web (web-based RSS readers) dengan mudah daripada internet. Terdapat pelbagai pembaca-pembaca (readers) dengan berbagai fungsi, untuk jenis pengguna yang berbeza, maka anda perlu memilih yang paling sesuai untuk anda. Berikut adalah senarai pembaca-pembaca (readers) popular yang terdapat di internet. Kami adalah tidak bertanggungjawab ke atas kandungan yang terdapat pada laman-laman web luaran.

Pembaca-pembaca RSS (RSS Readers)
i) Web

Bloglines - http://www.bloglines.com/ 

Google Reader - http://reader.google.com 

NewsGator - http://www.newsgator.com/ 

Web dan desktop, dan juga integrasi bersama MS Outlook


ii) Desktop

RSS Reader - http://www.rssreader.com/ 

Feed Reader 3 - http://www.feedreader.com/ 

Cari pembaca-pembaca RSS (Google Search)